Optimera din YouTube-kanal för framgång

Det finns flera saker du kan göra för att optimera din YouTube-kanal och därmed öka chansen för framgång. Först och främst bör du se till att ha en tydlig och intressant profilbild, samt ett professionellt och användbart kanalikon. Dessa två element kommer hjälpa dina tittare att snabbt identifiera din kanal bland alla andra på YouTube.

En bra titel på din YouTube-kanal är också viktig, den ska vara kort, unik och beskrivande. Se till att inte ha för många ord i titeln, det gör den bara svårläst och tråkig. Ett tips är att inkludera ett nyckelord i titeln som relaterar till innehållet på din kanal – detta kommer hjälpa dig med sökmotoroptimeringen (SEO).

Din beskrivning av din YouTube-kanal bör vara informativ men samtidigt kortfattad. Gör den lättläst genom att dela upp texten i stycken med rubriker – detta gynnar även SEO:n. I beskrivningen bör du skriva vem du är, vad innehållet på din kanal handlar om samt ge en anledning till varför tittarna ska prenumerera på just din kanal (varför skall de ta tid ur deras liv för just ditt inneháll?). Att inkludera nyckelord i beskrivningen av din channel är ett bra tips – men se till inte overdo it! Spamma inte med onödig information bara för att stuffa in fler sökord; det ser inte proffsigt ut!

Gör din titel lätt att förstå och minnesvärd

Titlar är viktiga för ett stycke innehåll. De har potential att ge den första hinten av vad som komma skall och kan ibland vara avgörande för om någon ens kommer att bry sig om att läsa det du skrivit. Därför är det viktigt att ta sig tid när man väljer titel, och inte bara slänga ihop något snabbt och enkelt. Man vill ju göra en bra titel, eller hur? Det finns inget rätt eller fel svar på frågan hur man gör en minnesvärd titel, men det finns absolut tips och knep man kan använda sig av. Först och främst – se till att din titel sakligt beskriver innehållet i ditt stycke. Ingenting irriterar mer än clickbait-liknande titlar som lockar till sig läsare med lovord och superlativer, bara för att sedan handla om något helt annat. Att hitta en balans mellan intressant och relevant information i din titel är A och O; du vill ju inte avslöja alltför mycket, men samtidigt måste du ge den potentiella läsaren en uppfattning av vad de kan expecta. Andra aspekter man kan titta på är typen av ord som används – play around with words a little bit! Se till att använda sprakliga virvlar som drar ivriga blickar till sig; alliterationer, assonanser, puns – you name it! En annan idé är utnyttjandet av olika typer av bokstaver eller tecken; stora versaler LÄSKIGT or small letters spooky? Decide for yourself! Minnesvärdhet handlar ofta om unikhet – and that’s what you should aim for with your title as well!

Skapa en snygg och användarvänlig kanal

För att skapa en snygg och användarvänlig YouTube-kanal är det viktigt att tänka på designen. En intressant och lättnavigerad layout kommer få folk att stanna kvar och se fler av dina videos. Se till att ha ett tydligt tema, antingen genom din bild eller med hjälp av olika färger på ditt kanalreklam. Om du har en logo, se till att den finns med på alla dina sociala medieprofiler för maximal synlighet. Förutom det är det viktigt att du laddar upp regelbundet och håller hög kvalitet på innehållet du delar med dig av. Kommunikation är också A och O för en lyckad YouTube-kanal – svara alltid på kommentarer från dina prenumeranter så de vet att du ser dem!

Optimera dina videor för sökningar

Det finns ett antal saker du kan göra för att optimera dina videor för sökningar. Dels ska du se till att använda de rätta nyckelorden i titeln och i beskrivningen av din video, dels ska du se till att din video är välstrukturerad och enkel att navigera i. En bra struktur på din video innebär att tittarna lättare hittar den information de letar efter, och det gör det också enklare för sökmotorerna att indexera dina videor.

Förutom de tekniska aspekterna av optimering är det också viktigt att titta på innehållet i dina videor. Se till att ditt innehåll är unikt och intressant, och ge tittarna en anledning att dela din video med andra. Ett bra sätt att få fler tittare på din video är genom sociala medier, så se till att länka till din video från alla dina olika social media-profiler.

Bygg upp ett starkt varumärke med din YouTube-kanal

Det är mycket enklare att bygga upp ett starkt varumärke med din YouTube-kanal än det är med andra sociala medier. Det finns några skäl till detta:

För det första, när människor ser ditt varumärke på YouTube, vet de omedelbart vad du gör. De flesta YouTube-användare tittar på videoklipp för underhållning eller information, så om de ser ditt varumärkes kanal och innehåll, kommer de omedelbart att associera dig med den typ av innehåll.

För det andra, YouTube ger dig en unik möjlighet att visas i sökresultaten på Google. Detta betyder att om folk söker efter nyckelord som rör ditt företag eller bransch, har du en chans att dyka upp i deras sökresultat – och i deras feed – direkt från början.

För det tredje tar YouTube aspekten av ”bevis” mycket allvarligt. Nästan alla produkter och tjänster som finns idag har hundratals alternativ; men hur vet potentiella kunder vilket val de ska göra? Genom recensioner och användartester – vilket vi ofta ser på YouTube. Detta resulterar i ett lager av bevis som styrkar ditt varumärkes trovärdighet; ju fler positiva recensioner (och desto mer verifierade) du har, desto bättre blir ditt rykte online.

Engagera dig med dina tittare

Det finns många olika sätt att engagera sig med sina tittare. Ett av de enklaste och mest effektiva sätten är att svara på deras kommentarer. Detta visar att du bryr dig om vad de har att säga, och det kan få dem att känna sig mer involverade i ditt innehåll. Du kan också fråga dina tittare vad de vill se mer av, eller ge dem alternativ när det gäller innehållet du skapar. Det finns ingen riktig eller fel metod för hur man engagerar sig med sin publik, men det viktigaste är att du lyssnar på feedbacken du får och anpassar din strategi därefter.