Gör din hemsida mobilanpassad – 5 bra tips!

Det är viktigare än någonsin att ha en mobilanpassad hemsida. Detta eftersom allt fler människor använder smartphones och surfplattor för att göra sina webbanvisningar. Dock finns det fortfarande många företag som inte har en mobilanpassad hemsida, vilket kan leda till dålig user experience och mindre konverteringar. Här kommer 5 tips på hur du kan göra din hemsida mer mobilanpassad:
1. Se till att ditt innehåll är lättläst och lättnavigerat. När man besöker en hemsida via smartphone vill man oftast hitta snabbt och enkelt det man söker efter.
2. Använd bilder och video istället för text, detta för att underlätta för användarens upplevelse av sidan samt minskar risken för scroll-strul.
3. Se till att din meny är smidigt placerad så den är lättillgänglig via mobilskalet, t ex i form av hamburgermenyn som finns på de flesta mobilsidor idag . 4. Var noga med responsive design, alltså se till att layouten på din sida automatiskt anpassas sig efter skriftstorlek, skalstorlek etcetera beroende på vilken typ av device som används .
5 Testa alltid dinMobilhemsidan innan du publicerar den, detta gör du bland annat genom Google Search Console dit du tar dig via google Developer Tools

Gör det enkelt för dina besökare att navigera på sidan med sin mobila enhet.

Navigera på en mobila enhet kan vara svårt, särskilt om det finns mycket information på en sida. Det är viktigt att göra det enkelt för besökare att hitta den information de behöver när de använder sin mobil.

En bra mobil layout innebär vanligtvis ett ”hamburger meny” ikon i övre högra hörnet av skärmen. När man klickar på den visas all information som finns tillgänglig på sidan, och det blir lättare för användaren att scrolla genom och välja det alternativ som intresserar dem.

Det är också viktigt att optimera bilderna på sidan så att de passar skärmstorleken på mobila enheter. Detta gör det enklare för användarna att se och interagera med dem.

Se till att texten och bilderna är lätta att läsa på mindre skärmar.

Det är viktigt att texten och bilderna på en webbsida är lätta och snabbt att läsa på mindre skärmar. Detta gör det enklare för användaren att ta in informationen, samtidigt som det minskar risken för missförstånd eller frustration.

Fokusera på vad som är viktigast för ditt budskap – less is more!

Det finns en konstant strid mellan olika budskap som vill nå oss på daglig basis. Vi möts av reklam, politiska budskap, PR-kampanjer och mycket mer. Det kan vara svårt att hitta rätt i allt detta och veta vad man ska lägga sin energi på. Jag tror att det är viktigt att fokusera på det som är viktigast för ditt eget budskap. Försök inte att göra för mycket på en gång, utan fokusera istället på de saker som du tycker är absolut nödvändiga. Detta gör det enklare för mottagaren av ditt budskap att ta till sig och förstå vad du vill säga. En konsekvens av detta kan vara att du når fler personer med ditt budskap, eftersom det blir mindre distraherande och mer lättillgängligt.

Testa sidan på olika mobila enheter för att se hur den ser ut och fungerar i verkligheten.

Testa sidan på olika mobila enheter för att se hur den ser ut och fungerar i verkligheten. Se till att titta på alla olika typer av enheter som du kan tänkas använda, inklusive smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Försök att använda så många olika webbläsare som möjligt också, eftersom vissa webbläsare fungerar bättre med vissa typer av mobila enheter.

Använd en responsiv webdesign så slipper du göra flera olika versioner av din hemsida – det blir både snyggare och mer användarvänligt på alla enheter!

En responsiv webdesign innebär att du bara behöver göra en version av din hemsida, oavsett vilken enhet den ska visas på. Detta är både snyggare och mer användarvänligt eftersom det underlättar för besökaren att navigera på sidan. En responsiv webdesign ser till att allt från text till bilder och andra element automatiskt anpassas till skärmstorleken på den enhet som sidan visas på, så att man slipper scrolla fram och tillbaka för att se allt innehåll.