De flesta människor läser bara rubrikerna och titlarna på inläggen när de scrollar igenom sociala medier eller bloggar. Det är därför viktigt att du har en bra rubrik som fångar deras uppmärksamhet. Här är 9 tips för hur du skriver bättre rubriker och titlar:
1. Keep it short and sweet – Inlägg med kortare titlar (under 12 ord) har en 26% högre CTR (click-through rate).
2. Use numbers and lists – Människor gillar listor och siffror eftersom det gör det lättare att skumma igenom innehållet. Exempel på bra listrubriker inkluderar ”10 saker du behöver veta om…” eller ”5 steg för att lyckas med…”.
3. Be specific – Vaga titlar lockar inte till sig lika mycket uppmärksamhet som mer specifika titlar. Exempel: istället för ”Bantningstips” kan man skriva ”7 enkla matbyten som ger dig mager mage på 2 veckor”.
4. Använd power words – Att använda starka, positiva ord i din rubrik kan hjälpa till att locka till sig mer läsare. Power words som fungerar bra inkluderar ord som ”gratis”, ”snabb”, ”enkel”, ”effektiv” osv.
5
Gör det enkelt för dig själv – använd nyckelord i dina rubriker
Enkelt? Ja. Lätt? Nej. Att använda nyckelord i rubriker är inte alltid lätt, och det är ofta ett av de svåraste stegen i SEO-processen. Men det är viktigt – extremt viktigt faktiskt – eftersom nyckelord är det som gör att dina inlägg hamnar högt upp i sökresultaten. Dessutom gör det dem mer attraktiva för människor som letar efter just det du skriver om; en snabb titt på din rubrik kan avgöra om de klickar sig in på ditt inlägg eller inte.
Så hur gör man då för att använda nyckelord i rubriker på bästa sätt? Jo, först och främst måste du se till att du har valt rätt nyckelord (och vi pratar inte bara om vanliga ord utan även fraser). Se till att de passar in perfekt med vad du vill skriva om, och testa dig fram lite med olika varianter tills du hittat precis den som funkar bäst. Sen är det bara att börja använda dem! Var dock försiktig så att du inte tramsar till det hela genom att slita ut samma ord/fras hela tiden; Google ser till hur ofta ditt nyckelord dyker upp i texten, men rubrikerna ritas oftast med stora bokstaver och kan luras tror att man har skrivit ”SEO” flera hundredelar av gånger fast man bara har skrivit ”s-e-o”..
Håll din rubrik kort och smakfull – ingen behöver läsa hela historien upfront!
Det finns ett gammalt ordspråk som säger ”en bild säger mer än tusen ord”. Medan detta inte alltid är fallet, kan det vara mycket viktigt att hålla din rubrik kort och smakfull. Detta beror på att vi ofta tar emot massor av information på en dag, och vi har inte tid att läsa hela historien upfront. Genom att ha en kort och smakfull rubrik, ger du läsaren en uppfattning om vad artikeln handlar om utan att förlora deras uppmärksamhet.
Använd ”lurande” eller ”klickfångande” ord i din rubrik
Din rubrik är det första som människor ser när de scrollar igenom sin Facebook- eller Twitterflöde. Ett klickfångande ord i din rubrik kan verkligen göra skillnaden mellan att ha ditt inlägg läst och inte. Här är några exempel på sådana ord: ”Gratis”, ”Ny”, ”Exklusivt” och ”Heta tips”.
Var inte rädd för att vara provocerande – ibland gillar folk att bli arga!
Många tror att det är farligt eller olämpligt att provocera andra, men ibland kan det vara en mycket effektiv strategi. Att vara provocerande gör det ofta lättare för oss att få andra att ta upp viktiga ämnen och diskutera dem på ett djupare plan. Det kan även hjälpa oss att bondga med människor som vi annars inte skulle ha något gemensamt med.
Det finns dock en risk med att vara provocerande – ibland kan folk bli så arga at de inte lyssnar på det vi faktiskt vill säga. Detta problem kan oftast undvikas genom att välja varsamma ord och framföra budskapet på ett konstruktivt sätt. Så long du är beredd att ta emot feedback och diskutera dina idéer på riktigt, bör du inte ha några problem med att använda provocation som en positiv strategi i din kommunikation.
Fråga någon annan om deras åsikt – vad tvingar dem att klicka på din blogg?
Fråga någon annan om deras åsikt – vad tvingar dem att klicka på din blogg? När man skriver en blogg innebär det ofta att man vill få ut sin egen åsikt, och därför kan det vara bra att fråga andra människor om vad de tycker. Det finns olika anledningar till varför andra kanske klickar på just din blogg. Kanske gillar de den layout du har valt, eller så uppskattar de innehållet du skriver om. Du bör dock inte bara fokusera på hur du kan tvinga andra att klicka på din blogg, utan istället försöka hitta en balans mellan det du själv vill skriva och det som andra verkligen vill läsa.