3D-design med After Effects – så här gör du!

3D-design med After Effects är det senaste och hetaste inom design. Men vad är 3D-design egentligen? I grund och botten handlar det om att skapa grafiska objekt som har en tredimensionell yta. Man använder sig av program som After Effects för att kunna manipulera olika lager av bilder, ljus och texturer för att skapa den perfekta illusionen av djup.

Det finns många olika tekniker som man kan använda sig av när man arbetar med 3D-design i After Effects. Här kommer vi gå igenom några av de mest grundläggande metoderna:

1. Först och främst behöver du skaffa dig ett bra 3D-renderingsprogram, till exempel Cinema 4D eller Maya. Detta program kommer att hjälpa dig att skapa de grafiska objekten som du sedan kan manipulera i After Effects.

2. När du har ditt renderingsprogram installerat och klart så är det dags att starta upp After Effects. Börja med att importera alla de bilder och filmer som du vill använda i din animation/film. Du kan göra detta genom att gå till menyn File>Import>File (eller Command+I på Mac).

3. Nu är det dags att placera ut alla dina element i rymden – detta kallar man för ”composition”. Gå till menyn Composition>New Composition (eller Command+N på Mac). En popup-ruta kommer nu dyka upp; här anger du bara vilken storlek filmen/animationen ska ha samt namnet på compositionen (exempelvis ”My first 3D animation”). Klicka sedan på ”OK”.

4.”Layers” är alltså de olika elementen (bilder, filmer etc) som du importerade tidigare – titta gärna under fliken ”Project” för en listning över allt materialet i din composition (högst upp till vänster iAfterEffects). Placera varje layer på sin plats genom drag & drop eller via verktyget ”Move Tool” (V); zoom in/ut med verktygen ”Zoom Tool” (+/-) eller scroll with your mouse while holding down the Alt key; rotera layers med verktyget ”Rotation Tool” (/); byt storlek med verktyget Scale Tool (*); använd toolboxarna Transitions & Keyframes för mer avancerade effekter – se bara till att ha valt riktig layer innan du börjar!

Introduktion till 3D-design med After Effects

Det finns många olika program för 3D-design, och After Effects är ett av de mer populära. Programmet gör det möjligt att skapa animerade 3D-scener och objekt, och det har en mängd verktyg för att manipulera bilderna på olika sätt. After Effects är lätt att lära sig, och det finns massor av online-guider som visar hur man använder programmet på olika sätt.

Grunderna i 3D-design med After Effects

After Effects är ett digitalt animerings- och compositingprogram som tillhandahåller verktyg för att skapa 3D-design. Programmet innehåller en rad olika funktioner såsom lagerhantering, texturfärgning, belysningseffekter och renderingsinställningar. After Effects används ofta i filmproduktioner för att skapa realistiska effekter eller animationer. I programmet finns det två olika typer av 3D-lager: solids och null-objekt. Solids har en fast form och kan inte ändras, medan null-objekt är tomma lager som används för att placera objekt i rymden. När du arbetar med 3D-lager i After Effects behöver du ange deras position, rotation och storlek genom att använda verktygen i ”Transform”-panelen. Du kan också ladda ner gratis 3D-modeller från internet för att använda i dina projekt.

Avancerade tekniker i 3D-design med After Effects

Det finns många olika tekniker som man kan använda sig av för att skapa 3D-design med After Effects. En av de mest grundläggande teknikerna är att använda sig av lagerfunktionen i programmet. Genom att lägga till flera lager på ett objekt, kan man skapa en illusion av djup och rymd. Man kan också experimentera med olika typer av belysning för att få fram det önskade resultatet.

En annan teknik som man ofta använder sig av när man arbetar med 3D-design i After Effects är kamerafunktionen. Med hjälp av kameran kan man flytta runt objekten i det virtuella rummet och på så vis skapa intressanta effekter och animationer.

För den som vill göra mer avancerade 3D-designer finns det också möjlighet att använda sig av modelleringsprogram som Maya eller 3ds Max. I dessa program gör man oftast sin design från scratch, men det går även bra att importera befintliga objekt från andra program (som for example Photoshop). Dessa modelleringsprogram ger dock inte samma möjligheter till post-productioneffekter som After Effects erbjuder, så det är ofta bäst att göra grundläggande formgivning i dem innan man flyttar over till After Effects för de mer estetiska effekterna.

Tips och tricks för bättre 3D-design med After Effects

After Effects är ett verktyg för digital videoeffekter och animering, som även kan användas för att skapa 3D-animationer. Det finns många olika sätt att skapa bra 3D-design med After Effects, och här är några tips och tricks:

Experimentera med olika typer av lager: bilder, vektorgrafik, solide objekt och partiklar. Bygg upp ditt animerade objekt i flera lager så det ser tredimensionellt ut. Använd de olika transform-verktygen (rotate, scale, skew) för att justera objekten i varje lager.

Ljus och belysning är viktigt för realistiska 3D-renderingar. After Effects har många verktyg för att simulerar ljus – experimentera med dem tills du hittar en look du gillar. Belysningen kan påverka hela atmosfären i din scen, så ta tid på att välja rätt inställningar.

Använd camera-objektet i After Effects för att flytta kameran runt i scenen och skapa intressanta perspektiv effekter. Lutande kameravinkel ger ofta en dramatiskare look till din animation. Du kan även använda multiple cameras om du vill rendera samma scen från flera olika vinklar – detta ökar realismen ytterligare

Exempel på fantastiska 3D-designer som använder After Effects

3D-design är en mycket kreativ och spännande gren av design. Några fantastiska 3D-designers som använder After Effects är:

Jesper Nyberg – Jesper har gjort sig ett namn inom 3D-design genom att skapa otroliga illustrationer och animationer. Han använder After Effects för att skapa många av sina verk, och det visas på hans webbplats.

Martin Kesselman – Martin är en annan mycket kreativ 3D-designer som använder After Effects för sin konst. Han har gjort sig känd för sina unika stilar och tekniker, och hans arbeten finns tillgängliga online.

Victor Granholm – Victor är ytterligare en begåvad 3D-designer som ofta använder After Effects i sitt arbete. Hans portfolio visar ett antal otroligt imponerande projekt, alla med unik grafik och animation.